E-bike voor de ZZP'er.

Je bent hier:

ZZP’er en wil je een e-bike kopen?

De aanschaf van een e-bike is ook voordelig voor ZZP’ers. In feite komt het er op neer dat de belasting meebetaalt aan je elektrische fiets waardoor het voordeel flink op kan lopen. Hoe?

Als ZZP’er betaal je inkomstenbelasting over je winst. Hoe minder winst jij hebt, hoe minder belasting je hoeft te betalen.

Daarom is het interessant om zaken, die je privé kunt gebruiken, zakelijk aan te schaffen. Dat kan niet altijd maar mag nu voor de elektrische fiets!

Stel je hebt 35.000,- winst per jaar. Dan betaal je daarover ca. 38% belasting en houdt je netto 21.700,- over. Als je een elektrische fiets wil kopen kun je dat privé doen. Dat betekent dat je dit doet van je netto inkomen. Een e-bike van 3.500,- kost jou dan 3.500,- netto.

Het voordelige alternatief is dat je deze elektrische fiets koopt met je bedrijfsrekening. Dan komt de e-bike op de balans van je bedrijf. Je schrijft de fiets in 5 jaar af, dat is 5 keer 700,-. Ieder jaar dat je op de de fiets afschrijft bespaar je je 38% van 700,- = 266,- en dat is over 5 jaar een besparing van 1.330,-. Zo betaal je uiteindelijk voor deze fiets een bedrag van 2170,-* Heb je meer dan 50.000,- winst dan loopt dat voordeel nog verder op naar zo’n 1750,-(!).

(*let erop dat je de BTW maar deels, max voor een aanschafdeel van 750,- mag aftrekken – om die reden hebben we dat hier buiten beschouwing gelaten, het feitelijke voordeel is dus nog iets groter)

Het effect is, dat je met het belastingvoordeel meer kunt kopen voor hetzelfde geld. Wat jij met die e-bike doet – alle dagen naar kantoor, bezorgen van pakketten, pendelen tussen vestigingen, mee naar Italië op je fietsvakantie, als kroegfiets, voor de kids om mee naar school te gaan – het interesseert de belastingdienst helemaal niets. Zolang het maar jouw eigendom blijft. Dát is niet makkelijker maar wel leuker.

Heb je vragen?

Bel met ons of vul het contactformulier in op onze Contact pagina. We overleggen graag!